Co se zbytky vajec z Velikonoc?

Zdobení kraslic patří ke krásným českým tradicím patřících k Velikonocím. Často se však stane, že kraslic je více, než jsme schopni rozdat koledníkům, a tak se pojďme podívat, jak vajíčka můžeme zužitkovat v následujících receptech.

Plněná vejce

Ingredience:

  • 4 vejce natvrdo
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 10 dkg nivy

Postup:

Vejce oloupejte a rozpulte. Vyjměte žloutky, které smíchejte se změklým máslem, prolisovaným česnekem a najemno postrouhanou nivou. Promíchanou směs naplňte do bílků a můžete ozdobit kousky pažitky, či cibulkou.

Zdroj našeho receptu: Velikonoce: Vajíčka plněná nivou

Vaječné krokety

Ingredience:

  • 6 vajec natvrdo
  • 75 g tvrdého sýra
  • 3 lžíce bešamelové omáčky
  • 2 lžíce strouhanky
  • Sůl
  • Pepř
  • hladká mouka na obalování
  • 2 vejce
  • strouhanka na obalování

Postup: Sýr i vajíčka nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte bešamelovou omáčku, strouhanku, sůl a pepř. Z těsta tvořte menší kuličky asi o průměru 2 cm, které postupně obalujte v trojobalu, tedy nejdříve v mouce, pak rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji asi 2 minuty, nechte okapat a podávejte jako přílohu.

Zdroj našeho receptu: Vaječné krokety