Z počátku dubna oslavíme Den mrkve, a tak je nejlepší příležitost se naučit, jak nejlépe spotřebovat mrkev – od samotného kořene až k zeleným lístkům natě.

Kořen mrkve
Okrájené slupky od mrkve nejčastěji putují do odpadkového koše, v lepším případě do kompostu.
Slupky se ale dají využít do vývarů, do různých druhů smoothie nebo nemusíme mrkev vůbec loupat a opláchnutou mrkev konzumovat celou. Aby mrkev vydržela v lednici déle čerstvá, je vhodné ji omýt, okrájet oba okraje a vložit do zavařovačky se studenou vodou (tu je vhodné jednou za dva dny vyměnit).
Mrkvová nať
Pesto z mrkvové natě
Ingredience:
- nať ze svazku mrkve
- cca 50 ml olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
- 100 g slunečnicových semínek
Postup:
Nať mrkve opláchněte a nasekejte na menší kousky. Společně s ostatními ingrediencemi vložte do mixéru a na rychlé otáčky nasekejte. Osolte podle chuti a dejte vychladnout do ledničky na cca 20 minut.
Podávejte s těstovinami, bramborami nebo místo pomazánky na pečivo.