Mrkev – od kořene k nati

Z počátku dubna oslavíme Den mrkve, a tak je nejlepší příležitost se naučit, jak nejlépe spotřebovat mrkev – od samotného kořene až k zeleným lístkům natě.

Kořen mrkve

Okrájené slupky od mrkve nejčastěji putují do odpadkového koše, v lepším případě do kompostu.

Slupky se ale dají využít do vývarů, do různých druhů smoothie nebo nemusíme mrkev vůbec loupat a opláchnutou mrkev konzumovat celou. Aby mrkev vydržela v lednici déle čerstvá, je vhodné ji omýt, okrájet oba okraje a vložit do zavařovačky se studenou vodou (tu je vhodné jednou za dva dny vyměnit).

Mrkvová nať

Pesto z mrkvové natě

Ingredience:

  • nať ze svazku mrkve
  • cca 50 ml olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • 100 g slunečnicových semínek

Postup:

Nať mrkve opláchněte a nasekejte na menší kousky. Společně s ostatními ingrediencemi vložte do mixéru a na rychlé otáčky nasekejte. Osolte podle chuti a dejte vychladnout do ledničky na cca 20 minut.

Podávejte s těstovinami, bramborami nebo místo pomazánky na pečivo.