Máme tu květen, a s ním přichází i sezóna chřestu. Chřest však není úplně nejjednodušší zelenina na zpracování. Jak jej připravit, abyste chřestu nemuseli spotřebovat kvanta, ale využili ho maximálně?

Škrabání
Spodní čtvrtina chřestu je nepoživatelná, a tak ji odlomte a vyneste do kompostu či ji využijte do zeleninového vývaru. Zbytek chřestu důkladně oškrábejte, avšak nechte netknutou špičku a cca centimetr pod ní.
Blanšírování
Aby chřest byl v receptech co nejjemnější, tak vyzkoušejte blanšírování. Oškrabané výhonky povařte na 2 minuty v osolené vodě, kterou ochutíte bílým vínem a máslem. Do vody také můžete přidat odřezky a slupky, aby se chuť chřestu zvýraznila. Následně prudce zchlaďte v ledové vodě.
U tipů na úpravu jsme se inspirovali z Kuchařky pro dceru
Recept na chřestové rizoto
Suroviny
600 g zelený chřest
50 ml vývar
30 g máslo + 60 g máslo
mletý bílý pepř, sůl
300 g rýže
2 ks červená cibule
200 ml mléko
800 ml horký vývar
1 ks oranžová paprika
1 ks červená paprika
100 ml smetana
Postup
- Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.
- Rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme rýži a orestujeme ji. Vmícháme papriku, osolíme a zalijeme mlékem. Až je mléko nasáklé, přidáme po troškách vývar a potom vždy, když se znovu vsákne. Stále promícháváme. Když je rýže téměř měkká, přidáme smetanu a pod pokličkou necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme a opepříme.
- Výhonky chřestu připravíme podle návodu výše. V pánvi rozehřejeme máslo a výhonky opečeme. Podle chuti je osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a 10 minut podusíme.
- Krémovou rýži a dušený chřest podáváme zdobený čerstvou petrželkou.
Tento a další recept naleznete na zena.aktualne.cz