Sezóna chřestu

Máme tu květen, a s ním přichází i sezóna chřestu. Chřest však není úplně nejjednodušší zelenina na zpracování. Jak jej připravit, abyste chřestu nemuseli spotřebovat kvanta, ale využili ho maximálně?

chřest v regálu
Škrabání

Spodní čtvrtina chřestu je nepoživatelná, a tak ji odlomte a vyneste do kompostu či ji využijte do zeleninového vývaru. Zbytek chřestu důkladně oškrábejte, avšak nechte netknutou špičku a cca centimetr pod ní.

Blanšírování

Aby chřest byl v receptech co nejjemnější, tak vyzkoušejte blanšírování. Oškrabané výhonky povařte na 2 minuty v osolené vodě, kterou ochutíte bílým vínem a máslem. Do vody také můžete přidat odřezky a slupky, aby se chuť chřestu zvýraznila. Následně prudce zchlaďte v ledové vodě.

U tipů na úpravu jsme se inspirovali z Kuchařky pro dceru

Recept na chřestové rizoto

Suroviny

  • 600 g zelený chřest

  • 50 ml vývar

  • 30 g máslo + 60 g máslo

  • mletý bílý pepř, sůl

  • 300 g rýže

  • 2 ks červená cibule

  • 200 ml mléko

  • 800 ml horký vývar

  • 1 ks oranžová paprika

  • 1 ks červená paprika

  • 100 ml smetana

Postup

  • Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.
  • Rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme rýži a orestujeme ji. Vmícháme papriku, osolíme a zalijeme mlékem. Až je mléko nasáklé, přidáme po troškách vývar a potom vždy, když se znovu vsákne. Stále promícháváme. Když je rýže téměř měkká, přidáme smetanu a pod pokličkou necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Výhonky chřestu připravíme podle návodu výše. V pánvi rozehřejeme máslo a výhonky opečeme. Podle chuti je osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a 10 minut podusíme.
  • Krémovou rýži a dušený chřest podáváme zdobený čerstvou petrželkou.

Tento a další recept naleznete na zena.aktualne.cz

Tags: