Přišlo září, krásné babí léto a také čas jablek. Co ale s nimi, když je jejich sezóna v plném proudu a sypou se na vás ze všech stran – od babiček ze zahrádky nebo od souseda ze sadu. Máme pro vás dva jednoduché recepty, kterými si zpříjemníte chvilku u kávy, či pochutnáte na lehkém obědě.
Jablka v županu
(4 porce)
Budeme potřebovat
1 balíček listového těsta
2 jablka
balíček skořice
vejce na potření
moučkový cukr na potření a posypání
Jablka oloupeme, vykrojíme z nich jádřince, rozpůlíme a namočíme do směsky cukru, skořice a trochy vody. Listové těsto rozválíme na válu na plát silný asi 0,5 cm a rozdělíme na 4 čtverce tak, aby se na jeden čtverec vlezla právě půlka jablka. Cípy těsta spojíme nad jablkem a spoje těsta k sobě dobře přitiskneme, aby jablka byla dobře zabalená. Jablka přeložíme na suchý plech, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po chvíli teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme dozlatova.
Upečená jablka v županu poprášíme vanilkovým moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Podzimní salát s jablky
(2 porce)
Budeme potřebovat
balení baby špenátu
80 g brusinek
2 jablka
80 g pekanových ořechů
80 g feta sýra
2 lžičky javorového sirupu
2 lžíce hořčice
lžíce jablečného octa
sůl a pepř
Ve velké míse smíchejte špenát, brusinky a nakrájená jablka na kostičky. Přidejte najemno nakrájený sýr a nasekané ořechy. V menší misce smíchejte ingredience na zálivku – javorový sirup, hořčici, jablečný ocet a sůl s pepřem. Zálivku dobře vmíchejte do připraveného salátu a můžeme podávat.