Přeskočit na obsah

Co s přebytky z jablečného sadu?

    jablka_v_zupanu

    Přišlo září, krásné babí léto a také čas jablek. Co ale s nimi, když je jejich sezóna v plném proudu a sypou se na vás ze všech stran – od babiček ze zahrádky nebo od souseda ze sadu. Máme pro vás dva jednoduché recepty, kterými si zpříjemníte chvilku u kávy, či pochutnáte na lehkém obědě.

    Jablka v županu
    (4 porce)

    Budeme potřebovat

    • 1 balíček listového těsta

    • 2 jablka

    • balíček skořice

    • vejce na potření

    • moučkový cukr na potření a posypání

    Jablka oloupeme, vykrojíme z nich jádřince, rozpůlíme a namočíme do směsky cukru, skořice a trochy vody. Listové těsto rozválíme na válu na plát silný asi 0,5 cm a rozdělíme na 4 čtverce tak, aby se na jeden čtverec vlezla právě půlka jablka. Cípy těsta spojíme nad jablkem a spoje těsta k sobě dobře přitiskneme, aby jablka byla dobře zabalená. Jablka přeložíme na suchý plech, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po chvíli teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme dozlatova.

    Upečená jablka v županu poprášíme vanilkovým moučkovým cukrem a můžeme podávat.

    Podzimní salát s jablky
    (2 porce)

    Budeme potřebovat

    • balení baby špenátu

    • 80 g brusinek

    • 2 jablka

    • 80 g pekanových ořechů

    • 80 g feta sýra

    • 2 lžičky javorového sirupu

    • 2 lžíce hořčice

    • lžíce jablečného octa

    • sůl a pepř

    Ve velké míse smíchejte špenát, brusinky a nakrájená jablka na kostičky. Přidejte najemno nakrájený sýr a nasekané ořechy. V menší misce smíchejte ingredience na zálivku – javorový sirup, hořčici, jablečný ocet a sůl s pepřem. Zálivku dobře vmíchejte do připraveného salátu a můžeme podávat.